Ahad, 23 Disember 2012

MY RESEPI :)



beliau balik rumah bawa ketam fresh... mula2 tu bingung mau masak apa dengan ketam ni, semua rasa mcm dah masak .. sambil 2 cari2 bahan dlam peti ais.. coba2 lah masak .. tak sangka beliau suka.. haha senyum gak lah b'coz masak main celup jak,,, kena puji jua hahah :)
                                  ketam goreng masak merah ala kaz :P



sekati ketam fresh (belah dua)
# minyak masak 
# garam,asam jawa,serbuk kari 1 sudu  makan

untuk sos

# batter 
# tomato 5 
# sos cili @lada kisar
# daun bawang ,daun sup (hiasan)
# bawang besar 1 labu
                     # bawang merah 2
                     # bawang putih 2 ulas
                     # halia 
                     # n perasa garam n aji namoto
cara2 masak


  1. bersihkan ketam lalu di belah dua..,kemudian perap dengan garam,asam serbuk kari ,n kunyit ,biarkan 15 minit
  2. kemudian goreng ketam tersebut ...(asingkan)
  3. potong tomato mengikut cita rasa masing2..
  4. kisar bawang merah ,bawang putih ,n halia..manakala potong daun sup,daun bawang,bawang besar 
  5. panaskan kuali lalu masukan batter ,masukkan bahan yg telah d kisar tadik ,kemudian masukkan tomato,lada kisar, gaul2 setelah itu masukkan bawang besar n juga daun bawang ,garam aji namaoto secukupnyqa.. gaul2 2 minit..
  6. kemudian masukkan ketam goreng gaul 2 hingga sebati..
  7. setelah itu boleh lah di hidang :).. upsss jangan lupa tabur daun sup tadik.. untuk aroma n lebi menarik :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan